Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezekre is nagyon kell figyelni karácsony előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Karácsonykor is érdemes drágább, de kedvezőbb energiafelhasználású készüléket venni, hiszen a magasabb vételi ár megtérül - hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője. Hozzátette: az úgynevezett ecolabel címkét figyelve azt is megtudhatjuk, hogy a terméket gyártó cég környezetbarát módon működik-e.

Először célszerű tájékozódni, hogy a megajándékozott mit is szeretne, illetve mekkora méretű berendezésre van szüksége – javasolta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

„Nem biztos, hogy jó egy hatalmas hűtőszekrény, mert sokkal többet fog fogyasztani a kelleténél.”

Scherer Zsolt általános jó tanácsa, hogy az energiacímkén szereplő A+++ jelzésű készüléket válasszuk, mert ez a lehető legkedvezőbb.

„Az árak vizsgálatánál azt is vegyük figyelembe, hogy egy magasabb energiafogyasztású, D vagy E besorolású mosógép sokkal többet fog fogyasztani, tehát többe kerül az üzemeltetése.”

A mosó- és mosogatógépeken az éves energiafogyasztás mellett a vízfogyasztást és a töltőkapacitást is jelzik, a hűtők esetében pedig a tárolókapacitás olvasható le – mondta a szakember, hozzátéve, hogy ha ezeket is megnézzük, kiderül, mennyit fogunk tudni spórolni.

„Ha egy A+++ jelzésű gépet vásárolunk, és figyelemmel vagyunk a megfelelő tároló- és töltőkapacitás kiválasztására is, biztos, hogy a használat során megtérül a berendezés magasabb ára.”

Scherer Péter kitért arra is, hogy külföldi vásárlás esetén a biztonsági előírások meglétére kell figyelni, tengerentúli rendelés esetén pedig arra, hogy a berendezés rendelkezzen európai konnektorral.

„Ha nagyon környezetbarátak vagyunk, az EU-s ecolabel címkére is figyelemmel lehetünk. A kis virág azt jelzi, hogy a berendezést gyártó cég környezetbarát technológiát használ, szigorúan ügyel az energia- és vízfelhasználására.”